چاپ این برگه

والی گری در عصر اعتدال؛ گزارشی از وضعیت جمعیت هلال احمر استان

احسان حاتمی پور
چنانچه مدیر و یا مدیران ارشد هر سیستم و سازمانی دارای پیش زمینه فکری فامیل بازی و قبیله گرایی (در استان ما منطقه خاص) باشند، نتیجه آن استفاده حداکثری در بسیاری از امورصرفاً از نیروهای فامیل ویا قبیله مربوطه (در پستهای مدیریتی ،جذب و استخدام نیروهای جدید ،ارائه پیمانها و قراردادها و …) می باشد. با گذشت چند دهه از عمر جمعیت هلال احمر حذف و نادیده انگاشتن عمدی همه پتانسیلهای موجود جمعیت هلال احمر قابل توجیه نبوده و اینگونه واپس گرایی و یا عقب گردهای رفتار مدیریتی به نفع عده ای خاص و به ضرر هلال احمر قابل دفاع نمی باشد.
در سیستمهای ناسالم مواردی چون تخصص ،سلامت اداری، وفاداری به سیستم، پاکدستی و وفاداری به کشور و در مجموع تعهد در بسیاری از مواقع هزینه زیادی برای افراد شایسته دارد و اینگونه فاکتورهای مهم در مجموع نه تنها عامل ارتقاء و آبرو محسوب نمی گردد بلکه موجب انزوا، تخریب و کم توجهی از سوی مدیران ارشد می گردد. در این میان مدیران ذی نفوذ تمایل زیادی به استفاده از کارکنان بله قربان گویی دارند که دستورات آنها را موبه مو اجرا کرده و نظر کارشناسی همسو با منافع و نظر مقام عالی ارائه کنند.نقد و انتقاد سازنده نیز به مثابه تندروی، افراط و حتی تمرد و مثل آن تعبیر می گردد و تملق و چابلوسی ارزش می‌گردد و این رفتار از یک سو باعث حذف شایسته سالاری و از سوی دیگرموجب نفاق، دو رویی و تزویر،غیبت ، فساد و نهایتاً دوری از خدا می گردد. امام حسین (ع) می فرمایند “کسی که تو را دوست دارد، از تو انتقاد می کند و کسی که با تو دشمنی دارد، از تو تعریف و تمجید می کند.
در شیوه شایسته سالار افراد بر اساس توانایی و شایستگی‌شان برگزیده می شوند و لاغیر. در جوامع شایسته سالار، نگرش‌های خویشاوند سالاری، قبیله گرایی، حزب سالاری و غیره مطرود است. نظام شایسته سالار، نظامی است که در آن افراد مناسب در مکان و زمان مناسب منصوب شده و از ایشان بهترین استفاده در راستای اهداف فردی، سازمانی و اجتماعی به عمل آید . انتصابات غیرمرتبط با تخصص افراد، تبعیض فاحش در انتصابات، ارتقاء بدون طی مراحل و کسب تجربه و مواردی این قبیل موجب کاهش کارایی سیستم و نارضایتی عموم پرسنل زحمت کش و متخصص واز سوی دیگر موجب ارتقاء من غیر حق افرادی می گردد که بعلت پیشرفت ناشی از زدو بند، باعث تداوم و گسترش اینگونه نابسامانی و مفسده ریشه دار در سیستم و مانع رشد و توسعه کشور و عامل شکل گیری انواع فساد، رانت و بی انضباطی مالی هدفمند ( دور زدن قانون ) می گردند.
سیستمی که خواهان ایجاد فضای سالم اداری می باشد می بایست مدیران ارشد آن به جد معتقد به امر” شایسته‏ خواهی باشند و این مهم تنها با اصلاح فرهنگ و ارزشهای حاکم بر سازمان امکان پذیر می باشد.
مخلص کلام:
در 2 سال گذشته منطقه گرایی باعث شده است که استخدام و گزینش نیروهای سازمانی جدی گرفته نشده و از سوی دیگر تربیت و انتصابات نیروهای وفادار و خوش نام و متخصص سیستم، جایگزین پارتی بازی و بده بستانهای رایج، سیاسی کاری ها و منطقه گرایی ها و … شده است که نتیجه آن نارضایتی کارمندان و کاهش اعتماد مردم و نمایندگان آنها در مراجع تصمیم گیر و تصمیم ساز به هلال احمر و دلسردی و دلنگرانی کارشناسان خوش فکر و متعهد به کارفرمای خود (یعنی جمعیت هلال احمر) گردیده است.
در این فرصت و با روی کارآمدن دولت تدبیر و امید و حضور جناب آقای دکتر ضیایی ، خویشتن را از بدنه هلال احمر برشمرده و به سبقه این همکاری افتخار می نمایند و از سویی شناخت کافی از وضع نابسامان انتصابات موجود، لازمست تمهیداتی جهت حل مشکلات مرتبط پیش روی و متعاقباً تربیت کارشناسان و مدیران قوی و حذف سفارش پذیری، منطقه گرایی و همچنین پارتی بازی ، توجه به مقوله شایسته سالاری معمول گردد، از سوی دیگر نظارت مستمر، منسجم و هدفمند در دورن سیستم و پاسخگو بودن ضابطه مند سیستم به هرگونه رفتار و عملکرد در انتصابات می تواند گامی مهم در شکل گیری این روش پسندیده و حذف رفتار عادت گونه پارتی بازی باشد.
چه خوبست که آغازاین مهم از سطوح بالا و از خود این عزیزان باشد و تا سطوح پائین تر گسترش و امتداد یابد.