چاپ این برگه

راهکار عضو شورای شهر یاسوج برای نجات مرکز کهگیلویه و بویراحمد از یک فاجعه!(+تصاویر)

گروه سیاسی- شهر یاسوج به واسطه مهاجر پذیر بودن و افزایش جمعیت بیش از ظرفیتش در سال های اخیر نیازمند طرح های علمی، عملی و جامع در زمینه هویت سازی و هویت بخشی به عناصر شهری است.

به گزارش بویرنیوز، با توجه به رشد سریع مرکز استان و افزایش حاشیه نشینی، ساخت و سازها و مواردی از این دست و در راستای اهمیت حفظ مساله نظم و هویت شهری برای شهر رو به رشد یاسوج، سراغ دکتر زهرا زمانی؛ بانوی اول شورای شهر رفتیم و راهکارهای موجود حل این معضل جدی را از وی جویا شدیم که در ادامه آمده است:

ببینید یکی از اساسی ترین موضوع ها و مسائل مورد توجه بشریت موضوع هویت است، مقوله هویت ابتدا حوزه هایی مانند فلسفه ، روان شناسی و منطق را در بر میگیرد ولی با توجه به تحولات علمی چند دهه اخیر دامنه ی نفوذ آن به محیط های انسان ساخت کشیده شده است.

شهر به عنوان بستر شکل گیری جامعه و نمایشگاه مصرفی افکار مردم یک کشور ، نقش مهمی را در هویت ملی ایفا  می کند .مفهوم استعاره ای هویت شهری با وجود کاربری فراوان آن در متون و محاورات شهرسازی مفهومی سهل و ممتنع است ، سهل از این رو که همه از ان تصویری با یاد آوری پیشینه تاریخی ، محوطه های قدیمی و ریشه های فرهنگی جامعه در ذهن دارند و ممتنع از این جهت که هر پرسش در مورد چون و چرایی بی هویتی شهر های حال ما ، بدون پاسخ مانده است.

هویت شهری نیز مانند سایر ابعاد هویت به مرور زمان به تدریج در حال تغییر است .عوامل اجتماعی ، سیاسی و اقتصادی نقش مهمی در تغییر شکل فضاهای شهری و عناصر هویتی آن دارد.تغییر سیاست های شهری تصمیم ها و برنامه ریزی های شهرسازی نه فقط محیط فیزیکی و ساختار اقتصادی شهر ها را تحت تاثیر قرار می دهند ؛ بلکه موجب تغییر ارزش های سنتی ،فرهنگی و اجتماعی محیط می شوند که این تغییرات اگر به صورت صحیح و اصولی مدیریت نشوند ممکن است باعث از بین رفتن هویت شهری شوند.

یک رابطه مثبت میان شهر و شهروند  ,سلامتی ، انرژی ، حرکت و زندگی را منعکس می کند و منجرب به شکل گیری حافظه جمعی شهر می گردد که این حافظه مخزن احساس ، تجربه و تصور شهروند می باشد و نقش بسزایی در پیوند گذشته و حال ایجاد می کند از این رو عنصر حافظه و تصویری که شهروندان و بازدیدکنندگان شهر در ذهن دارند نقش مهمی در ساختار هویتی آن شهر دارد.

هویت شهر تنها تحت تاثیر عناصر فیزیکی و کالبدی نیست ؛ بلکه عناصر مادی و معنوی زیادی در آن نقش ایفا می کند علاوه بر آن هویت هر شهر جدا از هویت شهروندان آن نمی باشد .شهر و شهروندان در تعامل با یکدیگر به ایجاد خاطره شهری و باز تولید آن در طی زمان می پردازند.حال برخی از مولفه های هویت بخش  کالبدی , زیست محیطی و فرهنگی شهر یاسوج را بیان می کنیم .

هشدار در خصوص یک فاجعه شهری در یاسوج                                                                                         

سیمای امروزی شهر یاسوج بحرانی است که ناشی  از عدم تناسب فضا ها با عملکرد جاری در آن ها ، ترکیب کاربری های ناسازگار ، یکنواختی و عدم پویایی فضای شهری است,  بنابراین یاسوج سیمایی دارد که در آن یکسان شدن بافت شهر ، عدم تطبیق فرم ظاهری فضا و معنای آن ، عدم توجه به مفهوم کالبد و معنا در فرهنگ بومی محلی در آن قابل مشاهده است و نتیجه آن کالبد های نامتعارفی است که در شهر این شهر شاهد آن هستیم.

مهاجرت بیش از حد از روستاها به شهر یاسوج که در سالیان اخیر شاهد آن هستیم یکی دیگر از مواردی که هویت زیست محیطی شهر یاسوج را تحدید میکند که اگر این تغییر ساختار به روش درست کنترل و هدایت نشود منجرب به از دست رفتن سایر مولفه های هویتی همانند عناصر طبیعی ، کشاورزی و … می شود .            

رود خانه بشار نیز که شهر را به  دو نیم تقسیم می کند به لحاظ موقعیت جغرافیایی از پتانسیل ویژه ای برخودار است اما عدم توجه و رسیدگی به آن موجب شده که این موهبت خدادادی نقش چندانی در هویت شهر یاسوج نداشته باشد این در حالی است که ملاحظات زیست محیطی تاثیر جدی در کالبد شهرها خواهند گذاشت که علاوه بر هویت بخشی و جذاب بودن , می توانند پایداری را برای شهر یاسوج به ارمغان بیاورند .

در اخر میتوان گفت با استفاده از اصول هویت بخش و فرهنگی  فضاهای شهر های ایرانی اسلامی و شناخت دقیق نیاز های انسانی شهر یاسوج می توان به یک نظام پایدار برنامه ریزی برای شهر یاسوج دست یافت.