چاپ این برگه

نظرسنجی یا نظرسازی؟!

گروه اجتماعی – اخیر در بسیاری از شبکه های اجتماعی و کانال های تلگرامی نظرسنجی های در خصوص انتخابات شورای شهر یاسوج برگزار می شود که البته با توجه به تعدد کاندیداهای ثبت نام کرده در انتخابات و محدودیت های این نظرسنجی ها، نمی توان به درستی نتایج آنها اعتنا کرد.

به گزارش «بویر نیوز»، دکتر فرشاد نگین تاجی کاندیدای شورای شهر یاسوج که در اکثر این نظرسنجی ها از وی نام برده می شود و اتفاقا از افرادیست که اقبال خوبی در این نظرسنجی ها به وی می شود، در یادداشتی عدم تمایل خود را برای حضور در این نظرسنجی ها ابراز داشت.

مشروح یادداشت دکتر فرشاد نگین تاجی با عنوان “نظرسنجی یا نظرسازی؟!” در ادامه آمده است:

نظرسنجی تلاش می کند به مجموعه حاکمیت هر جامعه ای بفهماند که اولویت های اجتماعی، سیاسی، اقتصادی و فرهنگی مردم در این مقطع زمانی چیست و در واقع، هم اکنون جامعه درباره یک موضوع خاص چگونه فکر می کند.به بیان دیگر، نظرسنجی پلی است که مردم از طریق آن، نظرات خود را ابراز میکنند و مراکز نظرسنجی هم موظف هستند بدون هیچ گونه تحریف اطلاعات و سوگیری، واقعیت های جامعه و اطلاعات جمع آوری شده را در اختیار مدیران یا همه مردم قرار دهند…

اما اینکه چرا این نظرسنجی ها در ایران و به خصوص در شهرهای با بافت سنتی و عشیره ای قابل اتکا نیست، خود به موضوعی مهم و قابل بحث در میان جامعه شناسان و کارشناسان افکارسنجی تبدیل شده است.

به نظر می رسد مهمترین علت عدم اعتبار نظرسنجی ها در جامعه ایران ، این است که اغلب ما ایرانی ها در بسیاری از حوزه های سیاسی، اجتماعی و اقتصادی، قابل پیش بینی نیستیم و حتی دیده شده است فردی در یک نظرسنجی، نظری را ارائه کرده اما در زمان رای گیری خلاف نظر اولیه اش، به گونه دیگری عمل کرده است. لذا عدم ثبات، سنگ بنای بی اعتمادی در نتایج خواهدبود.

از سوی دیگر یکی از مهمترین عوامل غیرقابل اتکا بودن نظرسنجی این است که چه کسی و با چه هدفی نظرسنجی می‌کند؟ چرا که هم سبک و سیاق و هم نتایج برخی از نظرسنجی ها حاکی از نظر سازی است تا نظرسنجی؛ حاصل جمع “۱۵۶ درصدی!!” رای کاندیداهای ریاست ستاد رئیس جمهور روحانی در انتخابات 96در نظر سنجی اخیر یکی از سایت های محلی شهر یاسوج یا نتایج آرای نظرسنجی ریاست جمهوری سال ۸۴ که با نتایج نهایی آن انتخابات اختلاف ۹۸ درصدی داشت، و مصادیق بسیار دیگر، خود نشان از پیگیری اهداف خاص در قالب پیمایش و طرح نظرسنجی دارد.

به علاوه نبود احزاب قوی و تشکل های اجتماعی هم موجب شده نظرسنجی در ایران، گاه با واقعیت تطابق نداشته باشد.

همچنین، حال که نظرسنجی ها از فضای مرسوم کاغذی به فضای مجازی منتقل شده است، در کنار مزایای خاص خود، مشکلات را نیز دوچندان کرده است.

مخاطب یک نظرسنجی مجازی مجموعه ای از افراد خواهند بود که هم آشنایی کافی با سطحی از تکنولوژی موردنیاز برای پاسخگویی را داشته باشند، هم از ابزار و دستگاه های لازم برخوردار باشند… بنابراین سوال دیگری مطرح میشود؛ با توجه به شرایط فوق الذکر، آیا کلیه شهروندان یاسوجی که دارای حق رای هستند،امکان پاسخگویی به سوالات نظرسنجی مجازی انتخاباتی را دارند؟

پرواضح است که چنین امکانی وجود ندارد. نه تنها بستر و شرایط لازم وکافی نظرسنجی مجازی فراهم نیست، بلکه عوامل دیگری چون عدم سیستم نظارتی نظرسنجی (از پیش از اجرا تا کنترل کیفیت نتایج) و همینطور عدم ثبات رای شهروندان در پاسخگویی که خود متاثر از عوامل گوناگون است، موجب گردیده نتایج نظرسنجی ها به ویژه در ساختار سنتی شهر ما قابل اتکا نباشد.

بنابر موارد گفته شده، اينجانب فرشاد نگین تاجی، کاندیدای پنجمين دوره شورای اسلامى شهر ياسوج، عدم تمایل و موافقت خود نسبت به حضور در نظرسنجی های اخیری که بدون توجه به غیرقانونی بودن تبلیغات زودهنگام در شبکه های مجازی رواج پیدا کرده است را اعلام میدارم.