سه شنبه 2 شهریور 1395 - 2:14

یک بدعت عجیب و خطرناک در کهگیلویه و بویراحمد؛ قربانی بعدی کیست؟

گروه اجتماعی – تب خودکشی در چند سال اخیر در کهگیلویه و بویراحمد فوران کرده است و تقریبا هفته ای نیست که خبر خودکشی از گوشه و کنار این استان به گوش نرسد.

به گزارش «بویر نیوز»، علیرغم موارد متعددی از خودکشی ها که رسانه ای می شود، موارد زیادی هم هست که بدور از اطلاع رسانه و یا در سکوت خبری اتفاق می افتد.

افزایش تعداد خودکشی ها نسبت به سال های گذشته بعد نگران کننده قضیه است و وجهه دیگر که نگران کننده تر نیز هست، سن و سال قربانیان است که عمدتا جوانان و نوجوانان هستند.

مرگ از هر نوعی که باشد دردناک است اما اگر چه از قدیم الایام تا سال های نه چندان دور خودکشی ها بیشتر معطوف به زنان و دختران و بیشتر بخاطر مسائل عاطفی، ناموسی و احساسی بود که عمدتا بوسیله خودسوزی انجام می گرفت، اما اکنون طناب دار، قرص، اسلحه و سپس خودسوزی به زندگی پسر و دختر پایان می دهد.

در دهه های قبل که تب خودسوزی ها میان دختران و زنان عشایر نشین افزایش یافت به دلیل نبود رسانه های جمعی با قدرت امروزی و همچنین عدم تسلط دولت ها بر امور اجتماعی بخصوص در جوامع کوچ رو، تنها هنرمندان بودند که می توانستند کاری کنند که در همین جهت نیز اشعار، ترانه های محلی و موسیقی هایی نیز ساخته شد؛ آنچنان که در یکی از معروفترین آهنگ های لری آمده است ((مه اَنوه وارِ ایواریا؛ دِ لالسونِ شهر سَنگ/ هوار ای داد ای بیداد؛ هَنی بو زلف سوخته، دِت میایه باد)) که به معنای ” من اندوهگینم درین سکوت شهره سنگی/ هوار ای داد و ای بیداد؛ هنوز بوی موهای سوخته ات رو باد میاره ” که در این ترانه شهر سنگی کنایه از قبرستان و شیرهای سنگی آن و بوی موی سوخته نیز اشاره به خود سوزی دارد.

اما اکنون؛ علیرغم گسترش رسانه ها و فراگیری شبکه های مجازی، زمینه مهیای کارهای هنری بواسطه افزایش امکانات و درگیری مستقیم مسائل شهروندی با دولت ها باید اذعان داشت؛ همه این عناصر در کنار هم نتوانسته اند روند خودکشی ها را تعدیل کنند و حتی بالعکس آن نیز صادق است.

همانگونه که گفته شد خودکش ها دلایل متفاوتی برای خود داشته اند که لازم است با گردآوری آمار و اطلاعات آنها و سپس گردآوری به دلیل مشترک آن پی برد تا شاید بتوان از این روند زوال افزا پیشگیری کرد.

بررسی تعدادی از موارد خودکشی های دوسال گذشته در کهگیلویه و بویراحمد نشان می دهد برخلاف تصور بیکاری عامل اصلی این خودکشی ها نبوده است و مسائل عشقی و عاطفی در صدر قرار دارد که همین مورد باعث سه فقره خودکشی دو نفره شده است و 5 نفر را به کام مرگ فرستاده است و 1 نفر نیز خودکشی نافرجام داشته است.

فقر یا به تعبیری بهتر “بیشتر خواستن از وضعیت فعلی” که باعث بهم ریختن سیستم ذهنی و اعصاب و سپس احتلالات روانی و افسردگی افراد شده است یکی دیگر از علل این مرگ هولناک است.

اما بررسی ها نشان می دهد که موارد مثل آنچه “خستگی از زندگی” بدون هیچ دلیل دیگری گفته می شود و افراد در شرایط عادی قرار داشته اند، یکی از پیچیده ترین علل خودکشی هاست که بجر در کهگیلویه و بویراحمد در استان های دیگری همچون تهران نیز مشاهده شده است.

مسائل مالی، معیشتی، شغلی و بیکاری یا همان عدم تحمل در برابر مشکلات در رده های پائین تری قرار دارد و عمده افرادی که به این دلیل به زندگی خود پایان داده اند میانگین سنی بالاتری از موارد یاد شده دارند و اکثرا بالای 35 سال هستند و در سنین میانسالی بسر می برده اند حال انکه در کهگیلویه و بویراحمد میانگین سنی افرادی که دست به خودکشی می زنند زیر 25 سال است و فرضیه دغدغه شغل و مسایل مالی را در این خودکشی ها رد می کند.

از این نکته نباید غافل ماند که همه خودکش ها در یک موضوع مشترک هستند و آنهم رسیدن به “پوچی” و بی هدف بودن در زندگی است که این موضوع یا ناشی از ضعف در بنیه اعتقادات است و یا عدم تفاهم میان والدین و فرزندان است.

با این رشد سرسام آور تب خودشکی در میان نسل جوانان این خطه، باید پرسید قربانی بعدی این پدیده شوم کیست و چاره مشکل کجاست؟

بهر روی؛ بنظر می رسد وقت آن رسیده است، تا کارگروهی متشکل از جامعه شناسان و مسئولان تشکیل شود و اطلاعات مربوط به خودکشی ها را بررسی کنند و سپس مسئولان دولتی با همکاری هنرمندان، کمپین های مردمی، سمن ها و رسانه ها روند حرکت نمودار خودکشی ها را تغییر دهند که اگر فکر اساسی نشود؛ شاید خودکشی در خانه هر کسی از ما را بزند و تعارف هم ندارد و مسئول و غیرمسئول نمی شناسد.

نظرسنجی
فعلا نظرسنجی در جریان نیست
لینک کوتاه : https://boyernews.com/?p=200943
به اشتراک بگذارید:
نظرات کاربران :
  1. مهديه گفت:

    بيكاري و بي ديني و بي توجهي عوامل اصلي خودكشي هستند. تذكر بجايي بود اميدوارم مورد توجه قرار بگيره

  2. واقع بین گفت:

    برادر عزیز بحث از فرضیه گذشته،یقینا دلیلش فقر،بیکاری،پایین اومدن امید ب زندگیه والسلام،مسایل عشقییی ک منجر ب خودکشی میشه بطور حتم با مسایل مالی و.نداری یکی از طرفین خصوصا جوان بیکار ارتباط مستقیم دارد.بهتره خودمونو گول نزنیم.استرسورهایی همچون بیکاری و فقر زمینه ساز مسایل عاطفی و افسردگی وپرخاشگری هستن.

  3. ابراهیم گفت:

    میطلبد که این نظرات باید بیشتر از دیدگاه روانشناسی مورد بررسی قرار بگیرد ریشه تمام بدبختی ها بیکاری میباشد وقتی انسان بیکار شد دست به هرکاری به بهانه های مختلف میزند انسان بیکار فرصت پیدا می‌کند که فکر بکند فکربکنه که عاشق بشه ،که به پوچی فکر بکنه،بیکار که شد. شب نشینی، ول گردی ، مواد مخدر ،نا هنجاریهای اجتماعی ،همه وهمه زاییده ذهن درگیر و بیکار میباشد و اما انسان با داشتن کار وشغل بیشتر مشغول کار خود میشود وکمتر وقت پیدا میکند که به چیزهای.دیگر فکر کند و بیشتر به کار وخستگی بعد از کار مشغول میشود اما سوال واقعی اینجاست که چرا انسانهای امروزی وقتی بیکار میشوند به فکر ناهنجاریهای اجتماعی میشوند ؟چرا قبلا نبود ؟.جواب این سوال باز بر میگردد به همان بیکاری.. کشاورزی و دامداری از مشغولیات وکار های پر.مشقت بود که همه با همین توقعات پا به عرصه زندگی میگذاشتند .میتوان گفت سطح زندگی اکثر مردم یکسان بود درآمدها هم بدون وجود تبعیضها به توان و فعالیت بیشتر افراد برمی گشت . زندگی ماشینی شرایط خاص خود را دارد ما در یک دوران زندگی گذر از زندگی سنتی به زندگی ماشینی هستیم وباید این بیکاری مرتفع گردد تا بتوانیم این گذر را رد کنیم

  4. تورج گفت:

    جناب ابراهیم
    احسنت از این تحلیل گل فرمودین

  5. روژان گفت:

    تحلیل جناب ابراهیم ب واقعیت خیلی نزدیکه..وقتی تو استان ما هر خانواده ای حداقل 4تحصیلکردا بیکار که حتی پول راه اندازی شغل ندارن وگرنه کار دولتی پیشکش دولت باید هم کار ب اینجا بکشه…وقتی تو زمان جنگ هی گفتن بچه بیارید و پدران و مادران گاها بیسواد ما فقط خواستند فتوا را لبیک بگن الان هم باید یکی یکز جوانهاشونو بفرستن سینه ی قبرستان

  6. سعید گفت:

    افزایش فاصله طبقاتی – بیکاری – عدم تربیت خوب دینی ( که مانع یاس و نا امیدی بشه ) مهم ترین دلایل این پدیده شوم هست.

  7. حقگو گفت:

    حل بیکاری کلید این مشکل است چون کسی که دنیایش تامین نباشد به فکر اخرت و دین داری نیست و وقتی دین سست شود واعتقاد به قیامت از بین می رود و به خودکشی می انجامد

  8. دخترلر گفت:

    همشون که فقیرنیستن بعضیاشون ازقشرثروتمندجامعه هستن چه ربطی به بیکاری داره باباطرف فکرمیکنه خودکشی میکنه بعددوباره زنده میشه وجلودیگران لاف کارشومیره.جوونابی عقل شدن .

  9. شاهين گفت:

    شايد مسائل ديني هم ارتباط داشته باشد ولي مگه حديث از حضرت امير نداريم كه اگه فقر وارد يك خونه گرديد ايمان از ان خونه رخت ميبندد بنابر اين بيكاري مادر همه اين ناهنجاريهاست كه انهم وظيفه دولت است يادمان باشد كه نود درصد پول كشور در اختيار ده درصد جامعه ميباشد

  10. ابراهیم گفت:

    ???ممنونم از ابراز محبت هاتون

  11. مهندس گفت:

    بر همه واضح وروشن است که بیکاری عامل اصلی خودکشی است . استانی که دارای بالاترین درصد بیکاری است .تبریک به مسئولین.     

  12. دنا گفت:

    بیکاری و غم زده بودن جامعه.

  13. کوروش گفت:

    من جوان 22 ساله.
    وقتی که میبینم یکی از دوستام میمیره و خودشو میکشه تو دلم میگن راحت شدی رفتی کی میشه منم مثل تو بزارن تو قبر. من اگه جرات خودکشی به دلایل زیادی ندارم اما به خدا آرزو مرگ دارم. چون وقتی بعد سه ماه خسته از درس و دوری میای خونه همش باید زخم زبون پدرتو بشنوی. همش بگه همش بگه همش بگه مگه ما جوون نبودیم مگه ما فلان کارو نکردیم مگه ما مگه مگه ما…
    همش انگار تلقین میکنن بی عرضه ایم.وجودمون تو دنیا هیچ ثمری نداره. اصلا انگار نباشیم دنیا راحته و ما راحت تر میشیم.

    اما اما اما در آخر به قول یاس من ادامه میدم تا وقتی حرف هست/

دیدگاه شما